Indlægs Arkiv

Lidt om opdragelse

Overskrid ALDRIG hundens angstgrænse!!

Hvis den viser tegn til at blive forskrækket eller bange er det et ubetinget ”fuld stop” signal! Giv blot hunden lidt tid og ynk den ikke! Den mister tilliden til dig, hvis du overskrider dens angstgrænse. Selv ret små børn er i stand til at se på hunden, hvornår denne grænse er nået, de skal bare lære hvad de skal bruge signalet til.

Skænd

Skænd aldrig på en lille hvalp, hvis der sker et uheld inden døre, medmindre du er 100% sikker på, at den HAR forstået, HVOR den skal besørge! Det er din opgave at få hvalpen til at forstå det, og det opnår du kun med omtanke, tålmodighed og energi, for jo flere gange det lykkes på det rigtige sted ( husk ros så naboerne rødmer! ), jo hurtigere er hvalpen renlig. Den kan ikke vente til Tv-avisen eller telefonsamtalen er ovre, – i starten må du holde øje med den hele tiden, så kan den være renlig i løbet af ganske få uger.

Uheld

Hvis der er sket våde og ildelugtende uheld, holder det gode, gamle råd med eddike stadig. Jeg kender ikke noget, der er så godt til at tage lugt, som eddike. Har altid en sprayflaske med stærk eddikevand stående, når jeg f.eks. har besøgende hanhunde. Har man utætte hvalpe er det nemt at have en spand eddikevand og en moppe parat. Rodalon er også godt, det dræber bakterier og svampe, det gør eddiken nok ikke – men det er bedre mod lugten.

Alene

Lær hunden at være alene fra starten (efter ganske kort tid, gerne timer eller højst et par dage). Bare få minutter i starten, men ofte. Vær sikker på, at den ikke kan komme galt af sted med noget medens den er alene. YNK DEN ALDRIG NÅR DU GÅR! Vær sparsom med hilse-begejstringen når du kommer tilbage. Hvis du har flere hunde endda MEGET sparsom, send hellere hundene direkte ud i haven – og hils så først på dem, når de kommer ind igen. Uden ophidselse! Det er nemlig en situation, hvor du selv let kan forårsage slagsmål, hvis du er uforsigtig.

Bideting

Hvis hunden bider i noget, den absolut ikke må bide i (f.eks. ledninger, møbler eller andet), hjælper det næsten altid, at smøre godt med Tabasco på. Og så er det langt, langt mere effektivt end skænd. Kødben og godt legetøj er bedre at bide i. Når du giver godbidder må du ikke tolerere trusler mellem hundene, – husk på, det er DIG, der er overhund. Nogle giver godbidder i ”rang-rækkefølge”, det gør jeg ikke, – jeg kan jo som øverste ”hund” helt suverænt bestemme reglerne.

Berøring

Lær den også at finde sig i berøring, børste, klipning af kløer, eftersyn af tænder, – ja hvad som helst, medens den er lille eller ny (respekter angstgrænsen!). Det virker faktisk tillidsvækkende på hunden, hvis den kan overlade ansvaret til dig – dens leder. Det er vigtig for hunden at vise lederen tillid. Det kan den kun, hvis den føler du er til at stole på og ved hvad du vil. Du må gerne stille venlige krav til hunden. En let måde at fjerne hår fra dit eget tøj er, ved at bruge engangsvaskeklude, ganske let fugtet.

Ros , ros, ros

HUSK – ris og ros skal gives i absolut umiddelbar forbindelse med hændelsen! Ikke 10 sekunder efter! Nøjagtig på samme tid. Mindst mulig ris, mest mulig ros, – så er du sikker på en lydig og glad hund. Faktisk er det uendelig sjældent nødvendigt at skænde på hunden. Heller ikke i opdragelsesøjemed er det hensigtsmæssigt at overtræde hundens angstgrænse, det virker stik modsat hvis du gør det! Forstærk ved at vise, at du ser og bifalder det rigtige, vis du er glad. Ros, ros, ros positiv adfærd. Ignorer, overse, glem, vend dig væk fra negativ adfærd.

Støttepædagog

Det er særdeles hensigtsmæssigt at tage hvalpen med ud og møde andre hunde fra den er helt lille. Den lille hvalp er ret frygtløs og nysgerrig, så det er NU den skal lære at gebærde sig fornuftigt sammen med andre. Hvis den søger tæt hen til dig, og derfra truer andre hunde – FLYT DIG VÆK! Flyt dig igen og igen, indtil den finder ud af, at en anden hund ikke er farlig (du har selvfølgelig sørget for, at den ikke ER farligt). Det er sjældent nødvendigt at ”danse sådan rundt” ret længe, hvis man bare er situationen meget bevidst, og gør det den aller, aller første gang, hvalpen bruger én som støttepædagog. Se på fuglene, fortæl om juleaften eller noget andet hyggeligt, medens du flytter dig rundt. Altså, igen: ignorer, overse, glem, vend dig væk fra negativ adfærd.

Ikke bare hver gang, men HVER ENESTE GANG hvalpen/hunden knurrer af andre hunde, når den er i din nærhed, må den ØJEBLIKKELIGT væk fra dig, også hvis du har den på skødet. Sæt den ned, ikke i hovedet på den truede, men til ”den anden side”! Omgående! Flyt dig så væk fra hunden. Men roligt og sikkert, ikke ophidset! Det er normalt kun nødvendig et par gange, så har den lært, at det er uønsket opførsel. Og den bliver mere selvsikker, når den får lov at løse problemet selv. Hvis din hund vil slås i din umiddelbare nærhed, er det DIN fejl, – hunden har opfattet dig som medhjælper og føler sig af den grund stærk nok til en slåskamp. VEND RYGGEN TIL OG GÅ VÆK!!

Stol på din hund

Hvis den knurrer af dig må du oftest tage det som hundens måde at sige stop på, – den kan jo ikke tale! Du må og skal stole på, at din hund aldrig vil bide dig!! Kan du ikke det må du tage konsekvensen af det – og f.eks. aldrig bruge hunden i avl. Også selv om det egentlig er dig, der har fejlen. DU SKAL STOLE PÅ DIN HUND! Hvis du er irriteret og hvis hunden har vist underkastelse eller accepteret dit krav (stærke hunde viser det måske kun meget lidt), skal din irriterede (truende), adfærd øjeblikkeligt stoppe, hvis du vil bevare hundens tillid og respekt! Du kan risikere, at hunden knurrer af dig af skræk, hvis du ikke stopper – og hvis den er trængt op i en krog, vil den formentlig bide fra sig, for der overtræder du klart angstgrænsen, hvis du fortsætter. Du må og skal lære dig forskel på hundens ”trussel” med og uden angst, hvis du vil have en sikker og veltilpasset hund! Det er ikke bare dig, der skal kunne stole på din hund, – hunden skal også kunne stole på dig!

En god leder

Hunden forventer med rette, at du som leder er den klogeste, ellers er du jo ikke egnet som leder. En god leder er en klog, tolerant, venlig, hjælpsom, stærk, selvsikker og forstående leder. Er du det, er det ikke nødvendigt at demonstrere din magt i tide og utide.

Gal teknik

Når du kalder hunden til dig (ALTID glad) må du ALDRIG indfange ( gribe ) hunden med en hurtig håndbevægelse, det vil give dig problemer næste gang – og store problemer, hvis du fortsætter ”teknikken”. Er den uvillig, sæt dig på hug med ryggen til hunden, helst med en godbid, eller du kan snyde den ved at være glad optaget ( brug stemmen ), af et eller andet – din finger f.eks.? Den har du da ved hånden. Vær jublende glad, og giv masse, masse ros når den kommer hen til dig.

Gennemfør krav

Forlang ALDRIG noget af din hund, som du ikke agter at kræve gennemført. Siger du ”ti stille” må du koncentrere dig om hunden, indtil den ved hvad det er at tie stille – og altså tier stille. Ellers TI SELV STILLE! Hvordan kan hunden ellers have respekt for dig, hvis du bare ”kagler løs”? Det er vel indlysende, at du ikke må forlange noget af hunden, som den ikke forstår, uden at du lærer den det først?

Sofadyr

Hvis hunden ikke må komme i møbler, seng eller lignende, så lad den ALDRIG få lov. Den kan hurtigt lære at ”nøjes” med sin egen stol, kurv eller hvor den må være. Men den vil elske at være hos dig, også i sofaen!

Bordskik

Lær ikke hunden at tigge ved bordet – for så at skælde den ud senere! En hund tigger først, når den har fundet ud af, at den kan få noget ( den kan selvfølgelig godt snuse op mod borde, uden at det betyder at den tigger ). Hvis du ALDRIG lader hunden opleve en sammenhæng mellem spisebordet og dens mad, vil den heller ikke bruge denne sammenhæng.

Pelspleje

En velplejet hund er både lækker at røre ved og se på – og en tibber er så nem at holde velplejet, at man ingen undskyldning har for ikke at gøre det. 10 min. om måneden – eller måske 5 min om ugen – kan normalt klare det

(undtagen i fældetiden). Men hvis hunden alligevel skulle få knotter i pelsen, er det meget nemmere at rede dem ud, hvis du først gennembløder knotterne med hårbalsam. Husk også negle, ører, øjne, tænder og de vitale dele bagerst/nederst.

Utøj

I dag er der så gode og nemme midler mod lus og lopper, at det er nemt at holde hunden fri for problemerne. Om man bruger spray, nakkedråber eller piller er nok en smagssag. Nogle af dem virker også mod skovflåten – som man til gengæld skal være opmærksom på, da den kan overføre alvorlige infektions sygdomme.

Foder

Det betyder meget for hundens velbefindende, at den får det rigtige at spise. Det letteste er at vælge et godt fuldfoder og give hunden det – OG IKKE ANDET! Husk på, at en tibber er en lille hund, så en frikadelle er et stort måltid for den. Og den kan lide det, så der skal kun et par frikadeller til, så har hunden lært at lade sin hundemad stå. Spar frikadellen til godbidder, når du træner hunden, aldrig ellers ! Et alsidigt foder giver hunden en bedre og smukkere pels, sundere hud og holder den lettere slank og sund.

Dyrlæge

Det betaler sig at skrive huskeseddel, når man skal til dyrlæge – for det skal man jo i alt fald til vaccinationerne (normalt anbefales årlig vaccine). Dyrlægen kan hjælpe dig med / undervise dig i negleklipning, rensning af ører, forhud eller hvad der nu kan være, du kan have brug for. Han/hun kan også vejlede dig i hvordan du i øvrigt passer og plejer din hund og du kan spørge om alt det, du er usikker over eller har observeret. Du glemmer ikke det halve, hvis du skriver op før dyrlægebesøget. Snak også ormekur. Og beslut dig (før besøget og sammen med dyrlægen), for hvilke vaccinationer, du ønsker, så du er sikker på, at dyrlægen har vaccinerne hjemme, når du kommer – også Rabiesvaccine.

Opdræt

Brug din opdrætter så meget du har behov for, en seriøs opdrætter vil meget gerne bruges. Spørg om alt mellem himmel og jord, i alt fald så længe det gælder hund og hundeliv. Der findes ikke dumme spørgsmål, kun dumme svar. Din opdrætter kan også hjælpe dig med forståelse af netop din hund, da han/hun har mere kendskab til den og dens gener end nogen anden har. En hjælp, som kan gøre, at du undgår irriterende fejl i opdragelsen, smertelige problemer og misforståelser, som nemt kan undgås, hvis de opdages i tide – før de er blevet et ”problem”.

Ansvar

Vær dig ALTID dit ansvar bevidst! Husk på, DU kan vælge, det kan hunden ikke, – så du har PLIGT til at vælge rigtigt, også på hundens vegne! Har du børn eller besøg af børn, så vær opmærksom på, at det er DIT ansvar, at samværet mellem hunden og børnene bliver godt, begge parter skal respekterer hinanden! Nogle stiller kun krav til hunden, hvilket ikke er rimeligt, børn er faktisk klogere end hunden (i alt fald børn over 2 år), så kravene til dem bør være derefter. Barn og hund VIL ELSKE HINANDEN, hvis de lærer at omgås hinanden hensynsfuldt!

Af Ragnhild Primdal – Kennel Sommerlyst.