Indlægs Arkiv

Tanker om hundeavl

Så er der igen en stor misrøgts sag, som bliver delt og delt på Facebook, om hunde der bliver holdt i kolde staldbygninger, uden et godt lunt og rent sted at sove, ikke bliver fodret tilstrækkeligt og som ikke bliver passet med pleje og kontakt med mennesker, som de har behov for. Jeg bliver lige ked af det hver gang, men jeg deler det ikke, for det er i forvejen blæst op til at være en kæmpestor nyhed. Jeg er helt enig i, at om der så bare var èn eneste sag om misrøgtede hunde, så var det helt bestemt èn for mange, men hvor mange er der ikke der gør et godt stykke arbejde med at opdrætte hunde.  Hvorfor gøres der i stedet ikke noget der kunne hjælpe så der var mere kontrol  med de forhold dyr lever under ? Det kan vel ikke undgåes at der er nogen der ved at der opdrættes urimeligt mange hunde på en ejendom. Hvorfor reagerer naboerne ikke ? Hvem har købt de billige og misrøgtede hvalpe der kommer sådanne steder fra ? Hvorfor anmelder man det ikke når man finder ud af at man har købt en syg hund ? Hvorfor reagerer dyrlæger der får dem i behandling ikke ? Der er faktisk lov i Danmark for at alle hvalpe skal være chippet og registreret i Dansk ´Hunderegister. Hvorfor bliver misrøgts sager  syltet i flere år og hvorfor er der ikke en straf til dem der misrøgter dyr på den måde, så de aldrig vil så meget som overveje at gøre det igen. Der er jo eksempler på at hvis man bliver stoppet i at have en hvalpefabrik det ene sted, så starter man bare op et andet sted under et andet navn. Dem der gik ind i kampen for bedre forhold til burhøns de har jo opnået noget. Store butikskæder har gjort en indsats for kun at forhandle æg fra steder hvor høns har bedre forhold. Hvad var det der virkede så der skete noget ?

Der er rigtig mange der opdrætter hunde under gode forhold, mennesker der kæmper en daglig kamp for at opdrætte sunde og raske hunde ? Som bruger alle deres penge, tid og kræfter på at gøre et godt stykke arbejde med de hunde som de lever sammen med ? Er det oplysning om ” Det gode hundehold ” der mangler ? Om hvad man skal se efter når man vil købe hundehvalp ?

Det sker sommetider at jeg får en henvendelse fra folk der starter med at sige ” Jeg har altid sagt at jeg aldrig ville købe hundehvalp på en kennel for der har hundene det ikke godt, jeg vil kun have ” Køkkenopdræt ” hvor folk kun har en familie hund “. Så glemmer man lige, at der er mange der ikke aner hvordan forældrene til deres hund har det, hvilket temperament og anlæg de er i besiddelse af, faktisk ikke engang hvordan de ser ud ! de ser bare en elsket hundemor og nogle nuttede hvalpe, faderen til kuldet som jo er skyld i mindst 50% af de anlæg der er i hvalpene, får de ikke at se fordi hvalpene måske er et resultat af en utilsigtet parring mens tæven var i løbetid.

Uheld sker og sådan vil det også altid være, langt værre er det med dem der hovedløst uden kendskab til de forskellige racers anlæg parrer to vidt forskellige racer med vilje, for at skabe nogle ” designerhunde ” et vanvittigt udtryk der får folk til at tro at gadekryds er et resultat af velorganiseret og planlagt avl, hvor man vèd hvad resultatet af kombinationen bliver og sådan er virkeligheden jo bare ikke.

Jeg har haft hunde hele mit liv og næsten altid flere hunde ad gangen. Jeg har overtaget andre menneskers kasserede hunde, hvor jeg blev truet med at hvis jeg ikke overtog den så ville den blive aflivet. Nogle mennesker anskaffer sig desværre hunde af de mest forskellige grunde, og uden at vide noget som helst om hvad det er for en hund de får ind i deres hjem, de ” shopper hundehvalp ” fordi de ønsker at være så ” gode ” og give en hvalp et godt hjem og det er bestemt helt i orden, men gør jer selv og hunden den tjeneste at sætte jer ind i helt nøjagtigt hvad det er I anskaffer jer. Hvad kan I forventede af den hvalp I køber ? Hvilke krav har den der skal opfyldes for at den kan og vil leve et godt liv. Læs om de forskellige racer, hvilke talenter er de født med og hvad kræver de af pleje og vedligeholdelse. Køber man en stor hund så skal man være klar over at den skal have motion og det vil tage noget tid hver dag og ikke kun i weekenden. Køber man en hund med en stor og lækker pels så skal man være indstillet på at en stor pels skal vedligeholdes hver dag og hvis den ikke bliver vedligeholdt så står man ret hurtigt med en hund der må klippes helt ned fordi det er umuligt at komme til bunds i det store arbejde det er at redde en misligholdt pels. Hvis man køber en hund med en pels der skal trimmes så skal man enten kunne gøre det selv, eller være klar over at man har en fast udgift til en hundefrisør måske hver anden måned resten af hundens liv.

Gør jer klart hvad det er I har at tilbyde en hund ? Det er jo ikke kun de første 14 dage hvor hvalpen er spændende den vil have brug for jer, det er resten af dens liv. Den vil også koste jer nogle penge og det kan godt være at i kan spare 1000 kr eller mere når I anskaffer jer en hvalp, men det kan vise sig at blive dyrt i den sidste ende, for meget ofte får man hvad man betaler for, og kvalitetsopdræt koster penge, faktisk mange penge. Det er så populært at overtage misrøgtede hunde, for så føler man sig så god og pudser sin glorie. Gør jer klart hvad det er det vil kræve af jer at overtage en hund der er blevet dårligt behandlet hele sit liv, måske sultet og slået, ikke er vac. og har fået ormekur til tiden. Det er så populært at ” adoptere ” en udenlandsk gadehund, men gør jer så lige klart at de aldrig har boet i et hus, ikke er renlige og slet ikke har forståelse for at man skal være det, har nogle helt andre sygdomme end dem vi kender på vores hunde her i norden og det er sygdomme som vores dyrlæger stort set ikke kender til, men som er smitsomme også til mennesker.

Husk også på at hver gang der er nogen der køber en hvalp fra en hvalpe fabrik, hundehandler eller folk der avler i blinde uden at vide hvad det er de laver, så fortæller de indirekte ” opdrætteren ” at vedkommende hellere må se at få parret nogle flere hunde, for hvalpene kan jo sælges og jo mere de skærer ned på hvad det koster at fodre og pleje hundene, jo mere kan de tjene på det svineri de laver. Det er et hårdt ord at kalde det svineri, men det er det jo når man mishandler levende væsner som vi har set så mange beviser på at det bliver gjort.

Når folk henvender sig til mig så vil jeg altid starte med at sig ” Kom og besøg mig, se mine hunde, og se hvilket liv de lever her hos mig. Vi elsker at få besøg og jeg giver gerne en kop kaffe eller the mens vi snakker om hunde ” I skal ikke forvente at komme ud herfra igen uden et enkelt hundehår eller flere på tøjet, for mine hunde er i mit hus, i mine møbler og vindueskarme og de sover med mig på skift i min seng om natten. Det er det liv jeg lever og jeg kan garantere at mine hunde lever et godt liv. Hvis I ikke tror mig så kom på besøg og se med jeres egne øjne at man godt kan have en godkendt kennel uden at have sine hunde i bure og bokse ude i en staldbygning.