Indlægs Arkiv

Lidt om racen

Pallisters Irish Xmas Star

Tibetansk Spaniel er en lille elegant hund med stor værdighed. Den er intelligent, munter, vågen og moderat aktiv, hengiven men alligevel selvstændig. Man siger om en Tibetansk Spaniel, at den er hengiven og trofast som en hund, renlig som en kat og opfindsom som en abe.

Med sin store tilpasningsevne trives den både i en stor aktiv familie og hos den enlige ældre. Den kan sagtens klare lange gåture i skov og ved strand, men kan også nøjes med en have som legeplads.

Da det er en selvsikker hund, har den normalt ikke problemer med at være alene hjemme. Omvendt forventer den at blive betragtet som et fuldgyldigt familiemedlem, – den har jo næsten en kongelig værdighed, som den må få lov at beholde, for at være en helt rigtig Tibetansk Spaniel! Værdifuld har den altid været, det er en meget gammel race, og den har ikke ændret sig væsentligt, – heldigvis, for det betyder, at det er en sund og robust lille hund, både fysisk og psykisk.

En Tibbe er en ret pelsrig hund, som er forbavsende let at holde. Nogle få minutter om ugen med en god børste er nok – lidt grundigere i fældnings-perioden. Også opdragelsesmæssigt er den forbavsende let, den behøver kun et minimum af opdragelse for at være nem og dejlig at bo sammen med, på grund af den medfødte venlige væsen og gode tilpasningsevne. Som dressurhund kræver den nok en smule humor af sin ejer, for dens intelligens forbyder gentagelser i de uendelige, og dens værdighed værdsætter ikke, at nogen herser med den. Til gengæld: Har den lært noget, så kan det, bare man tiltaler den pænt!

Den Tibetanske Spaniel, også kaldet tempelhund, ærmehund eller løvehund, er i flere tusinde år blevet opdrættet i tibetanske klostre og paladser, hvor den havde flere funktioner: Dagen kunne den tilbringe på klostermurene, hvor den holdt udkig efter det derude i horisonten (de ser godt – og langt), så de kunne varsle munkene og de store mastiffer, hvis nogen nærmede sig.

Også i dag elsker de at opholde sig højt, f.eks. i en vinduekarm, for at holde øje med det derude, de er gode “alarmklokker”, forstået på den måde, at de varsler, når fremmede kommer ind, men tier stille, når vi har forstået budskabet. Historien fortæller også, at de blev brugt som sengevarmere, et sted de stadig væk elsker at opholde sig.

Nærkontakt med mennesker dag og nat gjorde det nødvendigt, at hunden havde et overordentligt kærligt og venligt væsen, hvilket de stadig har. En Tibbe vil helst være nær sit/sine mennesker hele døgnet, det er en ideel lille hjerteven, lærenem, hengiven, kærlig og altid i godt humør. Dens fantastiske tolerance gør den til en ideel familiehund, der er nem at sætte sammen med næsten alle mennesker og dyr, bare de tager tilbørlig hensyn til, at det er en lille hund – af ædel byrd.

En lille gruppe engelske opdrættere gik i slutningen af trediverne og fyrrerne i gang med et egentligt stykke avlsarbejde.
Det er disse mennesker vi i dag kan takke for, at den Tibetanske Spaniel eksisterer i bedste velgående i den vestlige verden, og vel og mærke er i stadig fremgang på verdensplan. Især har de nordiske lande taget den “store” hund i en lille krop til sig.